Ruskettuminen alkaa olla nyt aika ajankohtainen asia. Itseäni rupesi kiinnostamaan tämä asia, sillä itse en rusketu pahemmin auringossa. Apuahan tuohan voi löytää purkista, mutta tulos ei välttämättä ole niin halutun kaltainen. Päätin nyt tutustua ruskettumiseen, kuinka ruskettua sekä ruskettumismyytteihin, ja kirjoittaa niistä teille. Kuvat otan googlesta, sillä itselläni ei ole tähän asiaan sopivia kuvia.
Ensimmäisen jutun luettuani, olin hiukan hämmentynyt. Mikä nopea ruskettuminen? Entäpä hidas ruskettuminen? Hidas ruskettuminen tarkoittaa, että valkoihoisen ihmisen iho ruskettuu maksimaalisesti kolmessa viikossa, jos aurinkoa tai UV-säteilyä saa lähes joka päivä. Nopeaan ruskettumiseen taas riittää 10-15 minuuttia aamuauringossa, eikä nopeaa ruskettumista juuri huomata. Iho harmaantuu yön aikana, rusketus kestää vain noin 2-6 tuntia. Jutun löydät
tästä.
Rusketusaapisesta löysin lisää tietoa ruskettumisesta. Varjossakin voi ruskettua ja ohuetkaan pilvet eivät estä sitä, sillä suurin osa UV-säteilystä tulee hajasäteilynä muualta taivaalta ja puolet suoraan auringon paisteesta. Uidessa vedestä kohdistuva UV-säteily lisääntyy kasvoihin. 40% säteilystä ulottuu vielä puolen metrin syvyyteen, hiekka heijastaa neljännesosan säteilystä. UV-säteily vanhentaa ihoa eli saa aikaan ryppyjäkin, ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa melanooman eli ihosyövän. Melanooma yleensä alkaa epätavallisesti käyttäytyvästä luomesta. Yli 95% melanoomatapauksista voitaisiin estää suojautumalla auringossa palamiselta. Myös muiden ihosyöpien riski kasvaa UV-säteilystä.
|
Melanoomaluomi |
Auringon UV-säteilystäkin on selvästikin hyötyä eräissä ihosairauksissa. Prosiaksesta kärsiviä ihmisiä yhteiskunta tukeekin taloudellisesti aurinkomatkailua. Vähäisinä määrinä UV-säteily muodostaa D-vitamiinia, jota iho tarvitsee ja ilman sitä vakavimmillaan voi aiheuttaa riisitautia.
Ruskettumisvinkkejä löysin yllättäen
Radio Novan- nettisivuilta. Ensimmäinen vinkki oli, että aloittaa varovaisesti. Toisena oli, että liiku auringossa. Tie parempaan päivetykseen on liikkua auringossa kuin maata vain paikallaan. Kolmas vinkki liittyy aurinkorasvan oikean suojakertoimen löytämiseen. Neljäntenä oli tiedosta oma ihotyyppisi. Viidentenä levitä aurinkorasva ajoissa eli puoli tuntia ennen auringonottoa, lisää aurinkorasvaa uimisen, suihkun, hikoilun tai ihon kuivaamisen jälkeen ja pidä aurinkosuojaa aina mukana vaikkei olisi menossakaan rannalle. Kuudentena syödä beetakaroteenia, joka suojaa ihoa ja antaa lisäsuojaa aurinkoa vastaan. Seitsemäntenä kosteuta ja kuori ihoa. Kosteutettu iho ruskettuu nopeammin kuin kuiva iho. Kahdeksantena öljy ja vesi. Niitä tulee käyttää vasta kun iho on tottunut aurinkoon. Yhdeksäntenä hiekka, uinti ja folio, teho perustuu auringon heijastamiseen.
Myytit auringonotosta ja ruskettumisesta ovat yleisiä. Löysin
Kimalluksesta jutun "4 myyttiä auringosta". Ensimmäinen myytti oli että tumma iho ei pala joten se ei tarvitse aurinkosuojaa. Tämä kuitenkaan ei ole totta, he tarvitsevat aurinkosuojan muttei niin korkeaa suojakerrointa kuin vaaleaihoiset. Toinen myytti oli että hiukset vaalenevat auringossa kuin itsessään saaden aikaan raijota. Tämä kyllä on totta, mutta ei ole kuitenkaan suotavaa sillä raidat ovat merkki hiusten kärsimästä vahingosta, mm. katkeilemisesta ja kuivumisesta. Kolmas myytti: Auringonotto vie voiton finneistä. Rusketus kyllä saattaa naamioida finnit vähemmän näkyviksi, mutta lopulta auringolle altistuminen lisää finnejä. Neljäs myytti oli että jos kerroin on 30 tai yli, ei suojalla ole eroa. Numeroiden kasvaessa suojan määrä pienenee, mutta on muutakin eroa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti